Translate

on line

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

του Αλεξάνδρου Μπαξεβάνη: Κρατήστε την πίστη σας στον Θεό

Φίλοι μου,
Σε λίγες μέρες θα εορτάσουμε την Αγία Μαρκέλλα την Χιοπολίτιδα.  Την  22 Ιουλίου κατά την ημέρα εορτής της Αγίας Μαρκέλλας,  κάθε χρόνο προσέρχονται στο Ιερό Προσκύνημα πολύς  κόσμος όπου αρκετοί άνθρωποι  περπατούν πολλές ώρες από την Πόλη της Χίου όπου είναι σχεδόν 56 km . Η χάρη της Αγίας Μαρκέλλας δίνει την Δύναμη στον Πιστό για να κάνει αυτό το πολύωρο και συνάμα κουραστικό  περπάτημα και το λέω κουραστικό γιατί ο δρόμος είναι άλλοτε ανήφορος και με πολλές στροφές διασχίζοντας μέσα από Βουνά ,  όταν όμως έχεις Πίστη τίποτα δεν είναι κουραστικό όπως μας έχουν διηγηθεί άνθρωποι που μένουν πιστοί κάθε χρόνο 
στο τάμα τους.  
Ο κάθε άνθρωπος, φίλοι μου αναγνώστες, είναι αμαρτωλός «Ουδείς Τέλειος», οι Άγιοι γνωρίζουν από εμάς, τα αιτήματα των καρδιών μας και τα πρεσβεύουν στον Θεό και ο Θεός μας βοηθάει. Από εμάς, οι Άγιοι θέλουν να ασχοληθούμε με την Ψυχή μας και «ταύτα πάντα προστεθήσονται».
Τα άλλα θα έρθουν μόνα τους, αρκεί να ασχοληθούμε με τον Θεό και την καθαρότητα της ψυχής μας.
Δυστυχώς μερικοί άνθρωποι  ασχολούνται με όλα τα άλλα πως να τα αλλάξουν το κάθε τι άλλο και ξεχνούν την Θεία Δύναμη και τότε ο Θεός κάνει πίσω.
Όταν στηριζόμαστε μόνο στα δικά μας  μπράτσα, έρχεται  η χάρης του Θεού  και σου λέει, μόνος υπερασπίζεις τον εαυτό σου αγωνίσου τότε μόνος για να καταλάβεις το λάθος σου  και έτσι σπάμε τα μούτρα μας ,μόνο έτσι καταλαβαίνει το λάθος του ο άνθρωπος .
Όμως όταν αφήσουμε την ζωή μας ολοκληρωτικά στα Χέρια του Θεού, τότε φίλοι μου αναγνώστες ο Θεός είναι υπεύθυνος για εμάς .
Ίσως θα αναρωτηθείτε γιατί να είναι υπεύθυνος για εμάς  ; 
Γιατί του εμπιστευτήκαμε την ψυχή μας την ζωή μας , έτσι λοιπόν κατά αυτόν τον τρόπο θαυματουργούν οι Άγιοι μας, όταν δινόμαστε ολοκληρωτικά στην Πίστη μας στο Θεό και  στους Άγιους και βλέπουμε τα καθημερινά Θαύματα τους ολοζώντανα.
 Τα τελευταία χρόνια που κατά κάποιο τρόπο ίσως γιατί έχουμε μάλλον την ψευδαίσθηση ότι είμαστε μόνο εμείς και τίποτα δεν υπάρχει πιο πάνω από εμάς, γιατί θέλουμε να ζούμε ελεύθερα την ζωή μας , δεν ζητάμε την χάρη από τον Θεό, γιατί τα πάθη μας έχουν δυστυχώς σκεπάσει την καρδιά μας και η καρδιά μας βλέπει όσο βλέπουν γύρο τα μάτια μας ενώ ο Θεός φίλοι μου είναι πιο  πέρα από ότι βλέπουν τα μάτια μας και πρέπει να τον αγγίξουμε με την αληθινή Πίστη μας.
Τα πάθη λοιπόν, θολώνουν τον άνθρωπο και βλέπει μόνο τον εαυτό του "φιλαυτία" και θεοποιούν τον εαυτό τους και νομίζουν σε κάτι ψεύτικο, ότι ο εαυτός τους είναι Θεός και ξεχνούν τον Δημιουργό του κόσμου,( πολύ κακό πράγμα στην ζωή να ξεχνάς από που ξεκίνησες).  
Ο άνθρωπος τις περισσότερες φορές βλέπει την αδυναμία του όταν βρεθεί  σε ένα κρεβάτι με μια σοβαρή αρρώστια ψάχνει και αναζητάει τον Θεό ψάχνει βοήθεια το Έλεος του καταλαβαίνει ότι βρίσκετε σε ένα ακόμη ένα  αδιέξοδο της ζωής του.
Με διάφορες μαρτυρίες των ανθρώπων, που πίστεψαν στον Θεό, έχουμε πολλά θαύματα Αγίων που μαρτυρούν την Παντοδυναμία του Θεού και το πιο μεγάλο Θαύμα παγκοσμίως ειναι η Αφη του Αγίου Φωτός που γίνετε κάθε χρόνο και εδώ είναι η λέξη που χρησιμοποίησα η Παντοδυναμία.
Επίσης ας μην ξεχνούμε όμως ότι οι Άγιοι ήταν άνθρωποι και γεννήθηκαν από μια μητέρα και έναν πάτερα, οι Άγιοι μας  είναι σαν και εμάς άνθρωποι που πίστεψαν στον Θεό και έδωσαν την πίστη τους στον Θεό και η χάρης του Θεού τους Αγίασε και θαυματουργούν.
Φίλοι μου,  σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί όταν βαφτιζόμαστε περνούμε το Όνομα ενός Αγίου η Αγίας και πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι και τι εορτάζουμε. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς που είναι απομακρυσμένοι από την Εκκλησιά μας, ξεχνούν  τι είναι αυτό που γιορτάζουν και τιμούν και νομίζουν ότι η Ονομαστική Εορτή είναι κάτι ξεχωριστό μια απλή ημερομηνία ,ίσως ένα πάρτυ.   Δηλαδή ξεχνάς την Αγία η τον Άγιο που τιμάς με την Ονομαστική σου Εορτή που σε κάθε δυσκολία της ζωής σου θα είναι δίπλα σου και θα σε βοηθάει και θα μεσιτεύει στον Θεό για την Ψυχή σου, άλλα δεν ξεχνάς όμως  να κεράσεις και να βγεις έξω να διασκεδάσεις με συγγενείς και φίλους  λόγο της ξεχωριστής ημέρας .
 Επίσης πολλοί άνθρωποι  ξεχνούν ακόμα να κάνουν τον Σταυρό τους έστω και αυτή την ήμερα και να πουν στον Άγιο που τιμάτε η Ονομαστική τους Εορτή << Άγιε- Αγία  του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών >> ,αλλά πως να το πουν που δεν έχει γίνει η σωστή κατήχηση  και έχουν απομακρυνθεί από την Εκκλησία ;   
Κρατήστε την πίστη σας στον Θεό, όχι μόνο μια μέρα κάθε μέρα αυτό μας ζητάει ο Θεός δεν θέλει να πηγαίνουμε μόνο στην εκκλησιά, δεν θέλει μόνο να περπατάμε και να πηγαίνουμε στα Ιερά προσκυνήματα , δεν θέλει να λέμε ότι είμαστε μόνο εμείς καλοί Χριστιανοί μόνο στα λόγια, αλλά θέλει κάθε μέρα να αγιαζόμαστε, δηλαδή να κάνουμε τρόπο ζωής μας το Ιερό ευαγγέλιο, γιατί εκεί μέσα βρίσκετε η αληθινή ζωή,γιατί εκεί μέσα είναι η συνταγή  της ενάρετης ζωής που σε περπατάει στην βασιλεία των ουρανών δηλαδή στον Παράδεισο.
Όπως μου είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, όταν τέλεσε το Μυστήριο του  γάμο μου και μου παρέδωσε το βιβλίο της Αγίας Γραφής (Ιερό Ευαγγέλιο), ώστε όχι μόνο να το διαβάσω, αλλά να το κάνω  τρόπο ζωής μου.
 Φίλε και φίλη μου κάθε φορά συγκινούμε όταν μου δείχνετε την αγάπη σας, για αυτά που γράφωκαι με ρωτάτε πότε θα ξαναδούμε κείμενο σου ; 
Δεν μου αρέσει να γράφω συνεχώς, γιατί προσπαθώ όταν γράφω κάτι, να το γράφει η καρδιά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που διαβάζει τα άρθρα μου.
 Εύχομαι η Χάρη του Θεού και των Αγίων μας, να σας δίνουν ευλογία στα σπιτικά σας,  ώστε η ζωή σας να είναι Αγία και να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, για μια γωνιά μέσα στον παράδεισο.
Καλή δύναμη, επίσης θα ήθελα να πω στους ανθρώπους όπου περπατούν για να πάνε στο Ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στην Χίο, καλή δύναμη. 

Με σεβασμό και εκτίμηση  στα πρόσωπα σας
Αλέξανδρος Μπαξεβάνης

Βιος Αγιας Μαρκελλας της Χιοπολιτιδος

Εορτάζει στις 22 Ιουλίου εκάστου έτους.
Πολιούχος: Χίος
Ιερά Λείψανα: Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Νταού Πεντέλης.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγια Μαρκελλα Η Παρθενομαρτυς Η Χιοπολιτιδα


Μέγεθος γραμματοσειράς κειμένου:Font ResizeFont ResizeFont Resize





Kαν αγνοώμεν πάντες ημείς Mαρκέλλα,
Aθλήσεως σης, Xριστός οίδε τον τρόπον.
Βιογραφία
Ανάμεσα στους πολυάριθμους Αγίους, που κοσμούν το τοπικό αγιολόγιο και τη μακρόχρονη εκκλησιαστική ιστορία του μυροβόλου νησιού της Χίου είναι και η Αγία παρθενομάρτυς Μαρκέλλα, που αποτελεί το ευλαβικό καύχημα των απανταχού της Γης Χίων και τον πολύτιμο πνευματικό θησαυρό για χιλιάδες προσκυνητές, που συρρέουν στον τόπο του μαρτυρίου της για να αποδώσουν τον οφειλόμενο σεβασμό στο μεγαλείο και τον ηρωισμό της, αλλά και για να ζητήσουν τη θαυματουργική της χάρη για την επίλυση σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

Η Αγία Μαρκέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό, στο ιστορικό αυτό κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου. Για τον χρόνο της γέννησης, της ζωής και του μαρτυρίου της Αγίας υπάρχει σύγχυση και ασάφεια μεταξύ των βιογράφων. Σύμφωνα με τον βιογράφο της, Όσιο Νικηφόρο τον Χίο (βλέπε 1 Μαΐου), η Αγία Μαρκέλλα έζησε και ήκμασε περί το 1500 μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης και η χριστιανή μητέρα της απεβίωσε σε νεαρά ηλικία. Η Μαρκέλλα διακρίθηκε από νωρίς για τη βαθιά της πίστη και αγάπη στον Χριστό, την καλοσύνη και αγνότητά της, τη σεμνότητα και την ευγένεια της ψυχής της. Προικισμένη με θεϊκή σοφία και αμέτρητα ψυχικά χαρίσματα επικοινωνούσε αδιάκοπα με τον Θεό. Αυτόν τον «επίγειο άγγελο» φθόνησε ο εωσφόρος και θέλησε να την πολεμήσει με κάθε μέσο.

Έτσι ο ειδωλολάτρης και σκληρόκαρδος πατέρας της άρχισε να επιθυμεί ερωτικά την ίδια του την κόρη και να νιώθει προς αυτή μία αστείρευτη σαρκική επιθυμία. Όταν η Μαρκέλλα διαπίστωσε τον αναίσχυντο χαρακτήρα του σαρκολάτρη πατέρα της, εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αναζήτησε καταφύγιο στα βουνά της περιοχής. Τότε ο πατέρας της κινούμενος από τις κτηνώδεις ορέξεις του και με απερίγραπτη μανία άρχισε να ψάχνει να βρει τη νεαρή και όμορφη Μαρκέλλα. Τότε η δύστυχη και έντρομη κόρη προσπάθησε να προστατευθεί και να σώσει την τιμιότητά της. Μία μεγάλη βάτος αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο της Αγίας. Ένας βοσκός όμως αντιλήφθηκε τη Μαρκέλλα και υπέδειξε τη βάτο στον μανιακό πατέρα της. Τότε ο πατέρας έβαλε φωτιά στη βάτο για να την αναγκάσει να βγει έξω από αυτή. Η Μαρκέλλα κατάφερε και βρήκε διέξοδο και έτσι γλίτωσε από τα χέρια του σαρκολάτρη πατέρα της. Στη συνέχεια άρχισε να τρέχει πάνω στις πέτρες και τα βράχια, αλλά ο πατέρας της βλέποντας τη δυσκολία να την φτάσει, αποφάσισε να τη σημαδέψει με το τόξο του και έτσι εκτόξευσε προς αυτή ένα βέλος. Η Αγία πληγώθηκε και το αγνό της αίμα πότισε τα βράχια. Παρόλα αυτά δεν έχασε την ψυχική της δύναμη και συνέχισε να τρέχει. Οι σωματικές της δυνάμεις άρχισαν όμως να την εγκαταλείπουν και κάποια στιγμή έπεσε κάτω ταλαιπωρημένη και πληγωμένη. Η βαθιά και ακλόνητη πίστη της την βοήθησε να βρει τη σωτήρια λύση. Με τα μάτια στραμμένα στον Ουράνιο Νυμφίο προσευχήθηκε και Του ζήτησε να σχίσει τον βράχο και να την κρύψει μέσα. Η παράκληση της Αγίας έγινε πραγματικότητα και έτσι ο βράχος σχίστηκε και δέχτηκε το σώμα της ενάρετης Μαρκέλλας μέχρι το στήθος. Ο σαρκολάτρης πατέρας φτάνοντας στον τόπο και βλέποντας το παράδοξο αυτό θαύμα, οργίστηκε ακόμη περισσότερο και έκοψε με ένα μαχαίρι τους μαστούς της και τους πέταξε στο βουνό. Στη συνέχεια αποκεφάλισε την κόρη του και πέταξε την κεφαλή της στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση μία ασυνήθιστη λάμψη άρχισε να εκπέμπεται από την κεφαλή της Αγίας, που στέφθηκε με τον ουράνιο και άφθαρτο στέφανο της άθλησης και της θεϊκής δόξας.

Ο σχισμένος βράχος, που δέχτηκε το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί μέχρι σήμερα για τους προσκυνητές σημείο ευλαβικής αναφοράς και πηγή ιαμάτων, αφού όσοι προσεύχονται με πίστη, παρατηρούν τον ερυθρό χρωματισμό των βράχων και το νερό να ατμίζει. Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, που με τη χάρη του Θεού, έχει επιτελέσει η Αγία Μαρκέλλα από την εποχή του μαρτυρίου της έως τις ημέρες μας, ενώ μάρτυρες θαυμαστών σημείων έγιναν λαμπρές πνευματικές φυσιογνωμίες της Εκκλησίας μας, όπως Άγιος Μακάριος ο Νοταράς Επίσκοπος Κορίνθου (βλέπε 17 Απριλίου), ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως (βλέπε 9 Νοεμβρίου) και ο βιογράφος και συντάκτης της Ακολουθίας της Αγίας, Όσιος Νικηφόρος ο Χίος (βλέπε 1 Μαΐου), οι οποίοι συχνά προσέρχονταν στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας για να προσευχηθούν. Η μνήμη της Αγίας παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου και λαμπρά πανήγυρις λαμβάνει χώρα στον φερώνυμο ιερό ναό της Αγίας, που βρίσκεται επί της αμμώδους παραλίας στον ομώνυμο όρμο της Βολισσού και αποτελεί παγχιακό, αλλά και πανελλήνιο προσκύνημα.

Η φιλοπατρία των απανταχού της Γης ευρισκομένων Χίων, αλλά και τα αναρίθμητα θαύματα της Αγίας οδήγησαν στην ανέγερση ιερών ναών επ’ ονόματι της πολυάθλου και ενδόξου παρθενομάρτυρος της Χίου. Έτσι η συνοικία του Βοτανικού στην Αθήνα κοσμείται με ενοριακό ναό της Αγίας Μαρκέλλας, ενώ τα τελευταία χρόνια ανεγέρθηκε περικαλλές παρεκκλήσιο στο όνομα της Αγίας και στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς. Γραφικά παρεκκλήσια επ’ ονόματί της έχουν καταγραφεί στις Σπέτσες, την Άνδρο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη και τη Σάμο.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς ἁγνείας τὸ ρόδον καὶ τῆς Χίου τὸ βλάστημα, τὴν Ἁγίαν Μαρκέλλαν ἐν ὠδαὶς εὐφημήσωμεν τμηθεῖσα γὰρ χειρὶ τὴ πατρική, ὡς φύλαξ ἐντολῶν τῶν τοῦ Χριστοῦ, ρώσιν νέμει καὶ κινδύνων ἀπαλλαγήν, τοὶς πρὸς αὐτὴν κραυγάζουσι, δόξα τῷ δεδοκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν ἰάματα.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α´. Τοῦ λίθου σφαγισθέντος.
Τοῦ Κυρίου τοῖς νόμοις, καὶ τοῖς θείοις διδάγμασι, πειθομένη Μαρκέλλα, καὶ ἀμέμπτως φυλάττουσα, τὴν βίαν πτοηθεῖσα τοῦ πατρὸς, ὦ Νύμφη ἀκήρατε Χριστοῦ, ἐν τοῖς ὄρεσιν ηὐλίζου, ἐν οἷς διώκων εὑρίσκει καὶ ἐκτείνει σε· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχὺν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Παρθὲνῡς ἀκήρατος, καί ἀθληφώρος σεμνή, ἑδεὶχθῇς ἀθλήσασα, ὑπέρ τοῦ νόμου Χριστοῦ, Μαρκέλλα πανεύφημε· ὅθεν τῶν ἱαμάτων, ἀναβλύζεις τήν χάριν, πᾶσι τοῖς προσιοῦσι, τῇ θερμῇ σου πρεσβείᾳ, πρεσβεύουσα Κυρίῳ, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σε.

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Ἡ λαμπρά σου ἄθλησις, ὦ καλλιμάρτυς Μαρκέλλα, τῶν πιστῶν ἐφαίδρυνε, τὰς διανοίας ἐνθέως· θάνατον, τοῦ ζῆν ἀνόμως προκρίνειν πάντας, πείθουσα· καὶ γὰρ ἐτμήθης ξίφει τὴν κάραν, σὺν μαστοῖς ὑπὸ πατρῴας, χειρός· ὢ δρᾶμα! ὑπὲρ τοῦ νόμου Χριστοῦ.

Μεγαλυνάριον
Χλαῖναν παρθενίας πορφυραυγῆ, αἵμασιν οἰκείοις, βεβαμμένην ἀθλητικῶς, φέρουσα Μαρκέλλα, τῷ Λόγῳ ἐνυμφεύθης, τιμηθεῖσα τῇ πατρῴᾳ, χειρὶ ὡς πάνσεμνος.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Χαίροις Νύμφη ἄσπιλε τοῦ Χριστοῦ, ἔνδοξε Μαρκέλλα, καλλιμάρτυς νεοφανής· βλάστημα τῆς Χίου, καὶ δόξα καὶ προστάτις, πάντων παθῶν ἀπάλλαξον, τοὺς τιμῶντάς σε.

Ἕτερον Μεγαλυνάριον
Πορφύραν ἐξ αἵματος τὴν στολὴν, ὡς περικειμένη, καὶ τὸ στέφος ἐν κορυφῇ, ἔχουσα τὸ θεῖον, καὶ τὴν τῆς παρθενίας, λευκοφαῆ λαμπάδα, κρατοῦσα γέγηθας.