Translate

on line

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

του Αλεξάνδρου Μπαξεβάνη: Kάνετε δώρα πνευματικά όπως εικόνες και βιβλία που μιλούν για το θεό

Γεια σας φίλοι μου από καιρό ήθελα να γράψω για τα δώρα που προσφέρουμε σε αγαπημένους φίλους μας ή όταν πάμε κάπου μια επίσκεψη  .Συνήθως σκεφτόμαστε την εύκολη λύση να πάρουμε σε ένα γνωστό μας ή στην οικογένεια μας ένα δώρo  το οποίο θα είναι εμφανίσιμο είτε είναι ρούχο είτε είναι ένα αντικείμενο το οποίο θα διακοσμήσει έναν χώρο  αλλά όχι την ψυχή μας  και την καρδιάς μας. Με αφορμή μια επίσκεψη μου  στο νοσοκομείο είδα  ωραία δώρα που προσέφερε  μια κυρία σε ένα άνθρωπο που νοσηλεύονταν ,του έκανε μια εικόνα και ένα βιβλίο πνευματικό , μου έκανε εντύπωση  μεγάλη το πως αισθάνθηκε  όταν έπιασε την εικόνα και την φίλησε  είδα τον άνθρωπο να λάμπει ολόκληρος ενώ ήταν στο κρεβάτι του πόνου . Γνωρίζουμε, φιλη μου  ότι η προσκύνηση των εικόνων κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτό διότι η εικόνα δεν είναι μια απλή απεικόνιση, ούτε μια διακόσμηση, ούτε ακόμα μια
εικονογράφηση της Αγίας Γραφής. Είναι κάτι περισσότερο: είναι ισότιμη προς το ευαγγελικό μήνυμα, είναι ένα λατρευτικό σκεύος, που συμμετέχει ολόκληρο στη λειτουργική ζωή. Έτσι εξηγείται η σπουδαιότητα, που η Εκκλησία αποδίδει στην απεικόνιση και όχι σε οποιανδήποτε αναπαράσταση, αλλά στη συγκεκριμένη απεικόνιση των ιερών εικόνων. Ο σημαντικός ρόλος της εικόνας φαίνεται φανερά στο πέρασμα της ιστορίας, Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, αναφέρει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Κύριος,  δηλαδή ο ίδιος ο Θεός, που μίλησε στην Παλαιά Διαθήκη, τίμησε τους μαθητές Του και μαζί με εκείνους όλους αυτούς που ζουν κατά το παράδειγμά τους και ακολουθούν τα ίχνη τους:  «Υμών δε μακάριοι οι οφθαλμοί, ότι βλέπουσι, και τα ώτα υμων, ότι ακούουσιν• αμήν γαρ λέγω υμίν ότι πολλοί προφήται και δίκαιοι επεθύμησαν ιδείν ά βλέπετε, και ουκ είδον, και ακούσαι ά ακούετε, και ουκ ήκουσαν.» (Ματθ.13,16-17) Είναι φανερό πως, όταν ο Χριστός λέει στους μαθητές Του, ότι οι οφθαλμοί τους είναι μακάριοι, γιατί βλέπουν αυτό που βλέπουν και ακούνε  αυτό που ακούνε, αυτό αναφέρεται σε κάτι, που κανείς δεν είχε ποτέ δει ούτε ακούσει, γιατί οι άνθρωποι πάντοτε είχαν μάτια για να βλέπουν και αυτιά για να ακούνε. Τα λόγια αυτά του Χριστού δεν αναφέρονται ούτε στα θαύματά Του, διότι και οι παλαιοδιαθηκικοί προφήτες είχαν κάνει επίσης θαύματα. Τα λόγια αυτά θέλουν να πουν, ότι οι μαθητές έβλεπαν και άκουγαν άμεσα Εκείνον, που ανήγγειλαν οι προφήτες, τον σαρκωμένο Θεό. «Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε», λέει ο ευαγγελιστής Ιωάννης,  «ο μονογενής υιός, ο ων εις τον κόλπον του Πατρός, εκείνος εξηγήσατο» (Ιωάν.,1,18).
 Φίλοι μου αναγνώστες Μέσα από τα πνευματικά  βιβλία ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι σημαντικό έχει γίνει στο παρελθόν. Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, αφού μέσω αυτού  καλλιέργουμαστε  και ηθικά και πνευματικά. Πιστεύω οτι Βοηθάει σημαντικά στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και ο άνθρωπος αποκτά πολύτιμες γνώσεις για την πορεία της ζωής του. για αυτο κάνετε δώρα πνευματικά όπως εικόνες και βιβλία που μιλούν για το θεό !!! 

Γράφει Ο Αλέξανδρος Μπαξεβάνης